BRETAGNE - BREZHONEG NYELV

2010.10.14. 16:43

 BRETAGNE - NAGY BRITANNIA KAPCSOLATA

Akkor első körben tisztázzuk a fogalmakat! A Brit-szigetek elnevezés 1129, egymáshoz igen közel fekvő szigetet jelent. A (leg)fő(bb)sziget neve Brit-sziget, a második legnagyobb sziget pedig az Ír-sziget (ami tőle nyugatra helyezkedik el). 

 

Britannia azt jelenti, hogy a "britek (bretonok) földje". Két területet is a ’bretonok földjének’ neveznek, vagyis két Britannia van. Igen, kettő. Egyrészt a Skóciát, Walest és Angliát magában foglaló Brit-szigetet, másrészt Franciaországban Bretagne-t is úgy hívják. 

 

A magyar nyelvben igazából az egyezés nem feltűnő, hiszen a területek saját nyelvű elnevezését vettük át. Más a helyzet azonban a franciában és az angolban. A franciák "Grande Bretagne" [Gran Brötány] – nak nevezik Nagy-Britanniát, Franciaország legnyugatibb részét pedig - simán -"Bretagne" [Brötány]-nak. Az angolok a "Great Britain" és a "Brittany" elnevezéseket használják. Az angolban az "y" toldalékot sokszor kicsinyítésre használják. , a ’doggy’ például azt jelenti kiskutya. Hasonlóan kell értelmezni Bretagne angol elnevezésében is a szó végi y-t: Britanny jelentése tehát a kisebbik Britannia. 

 

Bretagne-t egyébként a Brit-szigetekről, az angolszászok elől menekülő kelták a kora középkorban népesítették be. A bretagne-i nyelv, a brezhoneg rokonságban áll a walesivel és a Cornwallban beszélt cornish-sal, mindhárom a kelta nyelvcsaládhoz tartozik.

 

A középkori feljegyzések a Brit-szigetet gyakran jelölik Britannia major-nak, Bretagne-t pedig Britannia minor-nak. A Nagy-Britannia kifejezést (óangolul"Bretayne the grete") a krónikák először 1338-ban használták, de hivatalossá csak első Jakab 1604-es megkoronázásával vált.

 

 

BRETAGNE-I (BREZHONEG) NYELV

A breton nyelv vagy bretagne-i nyelv (Brezhoneg) a franciaországi Bretagne tartományban és a Franciaországhoz tartozó Saint-Pierre és Miquelon szigeteken beszélt kelta nyelv. Főként második nyelvként beszélik, igen kevesen vannak azok, akiknek ez az anyanyelvük. A breton volt a hivatalos nyelve az 1514-ig fennálló Bretagne-i Hercegségnek. Ma beszélőinek száma 250 000 körül van.

 

Például: 

Dieub ha par en o dellezegezh hag o gwirioù eo ganet an holl dud. Poell ha skiant zo dezho ha dleout a reont bevañ an eil gant egile en ur spered a genvreudeuriezh.

Minden emberi lény szabadon születik és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell hogy viseltessenek.

 

Azt szokták mondani viccesen, hogy a holland nyelv úgy alakult ki, hogy egy részeg angol matróz elkezdett németül beszélni. Nah ha ez igaz, akkor valószínűleg a brezhoneg nyelv esetleg a részeg holland matróz nyelvpróbálgatása lehetett... 

 

Bár nem beszélik sokan ezt a nyelvet, mégis még az ecole maternelle-ben is tanítják a gyerekeknek. Sőt, Párizsban is tanulhatják a gyerekek. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaeletrol.blog.hu/api/trackback/id/tr122368876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása