Azt hiszem minden magyarnak akár külföldön, akár Magyarorszégon él segíteni kell a szorult helyzetben lévőkön.

Sajnos elég sokszor találkozik az ember csalókkal, olyanokkal, akik a kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek nyomorából próbálnak hasznot húzni. Amitől aztán a gyomrom teljesen fel tud fordulni: ha beteg gyerekek nevében gyűjtenek pénzt.

Sajnos családon belüli tapasztalat, hogy a rendőrségtől kapta a segítő szándékú ember a felvilágosítást, hogy Ő bizony csalás áldozata lett.  Pedig Ő úgy tudta, hogy beteg gyerekeknek segített a pénzzel. De nem.
 
De amiért ezt a post-ot írom: 
Sajnos a vörösiszap katasztrófa "nem elég önmagában", már meg is jelentek az első csalók:

"Az Ajkai Rendőrkapitányság nyomozást folytat csalás vétség kísérletének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen, aki a Devecser Polgármesterének nevében pénzadománygyűjtésre hívta fel egy tapolcai társulat figyelmét. Arra kérte a társulat igazgatóját, hogy utaljon át az elkövető által megadott számlaszámra valamennyi pénzt, vagy bármilyen segélyszállítmányt küldjön el részére, mert a vörös iszap által sújtott területen élőknek szeretnék átadni.

A tranzakció nem jött létre, mert a társulat felhívta a Devecser Polgármesteri Hivatalt, ahol arról tájékoztatták, hogy a polgármester nem adott ilyen jellegű megbízást. Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy legyenek körültekintőek, amikor ilyen telefonhívást, vagy személyes megkeresést kapnak idegenektől.

Célszerű leellenőrizni az adománygyűjtő által megadott bankszámlaszámot, hogy valóban a hivatkozott néven vezetik-e, illetve arról is meg kell győződni (akár egy telefonhívással), hogy ténylegesen gyűjt-e bármilyen adományt az a szervezet, cég, magánszemély, akinek a nevében megkeresték Önöket.

Legyenek körültekintőek! A csalók kihasználják a hiszékenységet, az együttérzést!

ORFK Szóvivői Iroda" 

 
Talán ebből az esetből IS tanulva "AKI HALLJA, ADJA ÁT" elven hozzuk ismerőseink, barátaink tudomására azokat a hivatalos lehetőségeket, amelyeken segítséget lehet nyújtani. Bár semmi semmire sincs biztosíték, főleg nem arra, hogy a befizetett pénz valóban a rászorultakhoz került, de azt hiszem a következő nyilatkozat azért sokat nyomhat abba a bizonyos latba:

 

"Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette, hogy kedden 11 óráig több mint 100 millió forint befizetés érkezett a Magyar Kármentő Alapba, melyet a kormány a vörösiszap okozta károk helyreállítására költ majd.

 

A tervek szerint a közeljövőben a kabinet elé kerül egy olyan javaslat, mely szerint, akik befizetnek az alapba, valamilyen módon adójóváírást kaphassanak. Emellett arra kérte a magyar médiumokat, hogy a következő napokban ingyenesen, társadalmi célú hirdetés keretében reklámozzák a Magyar Kármentő Alapról szóló hirdetést.

A vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrehozott Magyar Kármentő Alappal kapcsolatos költségeket a kormány állja, vagyis a befizetett adományokból működési költségekre egy fillért sem költ a kormány."

 

 foto: http://vorosiszap.bm.hu/?cat=14

És akkor a segítségnyújtás lehetősége(i):

 

A magyar kormány által létrehozott adománygyűjtő számlaszámok:

Magyar Kármentő Alap
a vörösiszap tragédia áldozatainak javára, a helyreállításra
Bankszámlaszámok:
- belföldi utalásnál: 11794022 22222222,
- Kedvezményezett
Név: MAGYAR KÁRMENTŐ ALAP
- külföldi utalásnál:
IBAN: HU28 1179 4022 2222 2222 0000 0000

Számlavezető bank
Név: OTP Bank Plc, Hungary
SWIFT BIC: OTPVHUHB

Kiegészítő információ USD átutalásokhoz:
Köztes bank / USD-levelező (Intermediary Bank / USD Correspondent)
Név: JPMorgan Chase NA, New York, NY
Fed ABA: 021000021
SWIFT BIC: CHASUS33

Az átutalás során használható pénznemek:

Minden olyan pénznem használható, amelyre az OTP Bank Nyrt. külkereskedelmi deviza árfolyamot jegyez. Ezek a következők: AUD, BGN, CAD, CHF, CZK, DKK, EUR, GBP, HRK, JPY, NOK, PLN, RON, RSD, RUB, SEK, TRY, USD, illetve HUF (amennyiben a megbízó bankja vállalja nemzetközi forint átutalás teljesítését).

A hivatkozott árfolyamtáblázat a következő címen érhető el: https://www.otpbank.hu/portal/hu/Arfolyamok/Kulker

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaeletrol.blog.hu/api/trackback/id/tr272369291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása