BEVEZETÉS HELYETT...

2010.10.10. 15:13

 A minap egy ismerősömmel beszéltünk, hogy utazik a Franciaországban élő párjához. Kérte, hogy egy-két jótanáccsal lássam el, és meséljek a FRANCIAORSZÁGI ÉLETről. Hát komoly gondolkodás követte a beszélgetést. Nem tudtam hirtelen mit mondani. Amikor legközelebb beszéltünk, még mindig nem tudtam a "kezdőcsomagot" átadni Neki. És ez annyira feldühített, hogy úgy döntöttem összeszedem, hogy mitől más, mitől ilyen, mitől olyan, egyszerűen megpróbálom átadni a francia életérzést.
Franciaország mint olyan, egy nagy, keretek közé zárt több kis világ. Ha csak az emberekből indulunk ki: mások délen, és mások északon. Jó, persze ez más országokban sincs máshogy. De itt, ahol egy országon belül mindent meg lehet csinálni.
Nemrég egy rádióműsorban pontosan erről volt egy beszélgetés. A franciák a megtakarított pénzüket országon beül költik el. Ha síelni vágynak, megtehetik az Alpokban, ha a homokban sütkérezni több lehetőségük is van rá, többek között magukénak tudhatják a Cote d'Azur-t [kot dazür] (Azúr part vagy Francia Riviéra néven is ismert). Ha kedvük szottyan lakóautóba vágják magukat, és már túráznak is . Lakóautóba, nem igen lakókocsiba, de erről majd később...
Szóval itt minden megvan egy helyen. Mondjuk ez magában is szép eredmény lenne, csakhogy ehhez még szerencsére tartoznak olyan emberek is, akik büszkék a franciaságukra, a földjükre, mindenre... A vonaton egy fiatalember mondta, hogy Ő elsősorban, szívében St. Malo-i, neveltetésében Breton, és francia, mert muszáj. Azt hiszem ebben minden benne van...

Szerző: SanGa

Szólj hozzá!

Címkék: alapok

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaeletrol.blog.hu/api/trackback/id/tr252368805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása