A crêpe [krepp]

2010.11.06. 08:11

 A crêpe [krepp] készítése: egy adag vékony folyékony tésztát egy megfordított forró serpenyő aljára öntjük, vagy lapos kör alakú főzőlapra. A tésztát egyenletesen eloszlatjuk a felületen - sokszor a megfelelő spatula segítségével.

 
A crêpes-ek közül megkülönböztetünk édeset, és sósat.
 
Ha sós, akkor a töltelékünk lehet: sajt, spárga, sonka, spenót, tojás, lecsó, gomba, articsóka (egyes régiókban), valamint a különböző húsipari termékek is kerülhetnek bele.
 
Ha édes, akkor lehet desszertként fogyasztani. Ezeket különböző édes töltelékekkel tölteni, általában még édes öntetek is kerülnek rá. A legelterjedtebb a nutella-s, a cukros (granulált vagy por), juharszirup, citrom levét, tejszínhab, gyümölcs (kenhető), puding, és szeletelt bogyós gyümölcsök.
 
 
 
 
crêpes választék Breatgne-ben (Rennes)
 
A crêpes különösen népszerű egész Franciaországban. A különböző régiókban crêpekben közös összetevők között lisztet, tojást, tejet, vajat, és egy csipet sót. A crêpes-nek általában két típusa van: az édes palacsinta (crêpes sucrées) búzából készült lisztből van és enyhén cukrozott, a másik a sós galette (crêpes salées) amely hajdina lisztből készül, és édesítés nélküli. A hajdina lisztből készül tészta glutén-mentes, amely lehetővé teszi, hogy a glutén- allergia vagy intoleranciában szendvedők is ehetnek ilyen crêpes-t
 
 
Mille crêpes
 
Mille crêpes egy francia "torta", amely több réteg crêpes-ből készül. A nevében szereplő "mille" ("mil"): jelentése (fr) "ezer", ami a több crêpes rétegre utal.
 
Crêpes fajták:
 
A francia és a belga crêpes: a crêpes suzette. A crêpes kevés reszelt narancs héjat és likőrt (általában Grand Marnier) tartalmaz, amelyet felszolgálást követően meggyújtanak.
 
Cseresznyés Kijafa crêpes is gyakori: hagyományos crêpes-alappal készítik, de tele van párolt cseresznyével egy Kijafa boros mártással.
 
Hollandiában néhány ember a crêpes tésztába szalonna darabokat is tesz.
 
A crêperie: 
 
lehet olyan étterem/bódé, ahonnan elvihető a crêpes, amolyan gyorsétterem módon akár utcai kiszolgálással, vagy esetleg egy hivatalos beülő étterem vagy kávézó.
 
Crêperie Bretagne-ben (Rennes)
 
 
 
Crêperie a legjellemzőbb Bretagne-ben Franciaországban, de crêperie-k Franciaország szerte is elterjedtek. Ezen túl nem csak Európában, hanem Japánban, Thaiföldön, Dél-Korea, Dubai, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Új-Zéland, Szaúd-Arábia , Egyesült Arab Emírségek, Katar, Kanada, és a dél-amerikai országokban, mint Kolumbia.
 
A crêpes-nek Franciaországin kívül is megvan a helyi megfelelője:
 
Görög: κρέπα krepa
Norvég: pannekake
Lengyel: naleśniki
Bosnyák: palačinka
Román: clătită
Albán: Krep, palaçinka
Litván: Lietiniai blynai
Lett: pankūka
Orosz: блины bliny
Svéd: pannkaka
Ukrán: налисники nalisniki "
Finn: ohukainen is lätty, lettu vagy räiskäle
Feröer: pannukaka
Magyar: palacsinta
Izlandi: pönnukaka
Szlovák: palacinka
Cseh: palačinka
Montenegrói: palačinka
Szerb: палачинка / palačinka
Bolgár: палачинка
 
 
És álljon itt egy recept:
 
  • 250g de farine
  • 4 oeufs
  • un demi-litre de lait
  • 1 pincée de sel
  • 50 grammes de beurre
  • 1 sachet de sucre vanillé
  • 1 cuillère à soupe de rhum (5 cl)
 
  • 250 gramm liszt
  • 4 tojás
  • fél liter tej
  • egy csipet só
  • 50 gr vaj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 1 ek rum

A bejegyzés trackback címe:

https://franciaeletrol.blog.hu/api/trackback/id/tr882427146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása